Nina Valkhoff, född i Holland, är en internationellt verksam konstnär vars väggmålningar syns runt om i hela världen. Hennes konstnärskap rör sig med dynamiska kompositioner i stadsrummen. Verken utmärker sig för sin kulörta palett och bygger på hennes djupa intresse för djur och natur, ofta porträtterar hon utrotningshotade djur eller växter. Vi introducerade henne på den svenska scenen i vårt samarbete med Skanska under byggnationen av det nya huvudkontoret för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen, i enlighet med traditionen Skanska har att ge ett konstverk som gåva till de offentliga aktörer som ska verka i huset.
Vårt arbete med Nina Valkhoff inleddes med en digital träff med oss curatorer, byggherre och representanter för brukarna, där de presenterade sina verksamheter och där konstnären fick möjlighet att ställa frågor och lära känna verksamheterna. När hon anlände till Jönköping reste Nina runt i trakterna kring Jönköping innan hon började skissa, för att hitta inspiration och uppleva naturreservaten, skogarna, höjderna och Vätterns vida vatten. Tillsammans med lokala guider och curatorerna Lennart och Kristina Alves Gernes fick hon information om bygdens historia, om den omvandling som staden går igenom och vilken plats naturen och konsten har i staden. Hon blev djupt inspirerad av arbetet mot invasiva växter och med bevarandet av utsatta arter. Utifrån denna inspirationsresa började Nina Valkhoff sedan att skissa på det som sedermera kom att bli de tre muralerna; en större muralmålning på fasaden samt två mindre interiöra väggmålningar hos Jordbruksverket och Skogsstyrelsen.
Nina Valkhoffs målningar i Jönköping är djupt förankrade i den lokala floran och faunan. I muralmålningen på fasaden spelas huvudrollen av Smålands landskapsdjur, uttern. Det fridlysta djuret simmar uppför väggen på sitt karaktäristiska slingrande sätt omgiven av den invasiva lupinen, en färgsprakande blomsterprakt som tränger ut andra växter där den etablerar sig. I entrén tronar den ståtliga tranan, som hälsar alla husets gäster välkomna. Nina Valkhoff valde tranan utifrån sin status som flyttfågel, något som hon anser symboliserar byggnaden där människor kommer och går och där vi möts organisationer emellan och utrymmet där målningen befinner sig – entréhallen, där många möten sker – de stora glaspartierna som vetter ut mot sjön, där tranorna ofta syns sträckande under våren. I konferensrummet längre in symboliserar kungsfiskarens jakt naturens kretslopp. Husets hyresgäster arbetar med olika delar av ekosystemet och kretsloppet och målningen kan fungera som en inspiration till konferensgästerna.
Skanska tog ett brett grepp kring hållbarhet i den här fastigheten. Skeppsbron är en stadsdel i Jönköping som byggs ny helt från grunden och där byggherren Skanska arbetat med hållbarhet på flera nivåer.
—Konst är en av hållbarhetsfaktorerna vi har valt att arbeta med, för att både sätta in fastigheten i en social kontext och för att arbeta med en gestaltad livsmiljö, sade Kristin Kallebo-Ydrén, projektchef byggherre.
Projektet initierades av Kristin Kallebo-Ydrén, projektchef byggherre hos Skanska Sverige AB, curaterades av TAG och genomfördes med stöd av Jinert AB, Norens Färghus, Skanska Rental och Vätterstadens ställningsmontage AB.