Den argentinska konstnären Milu Correch uppförde ett offentligt konstverk i Nässjö under sitt första besök i Sverige. Hon debuterade 2011 och är en del av den nya generationens gatukonstnärer som tidigt använde egennamn istället för pseudonymer och som har ett bildspråk långt ifrån graffitin utan har mer gemensamt med klassiskt måleri. Hennes målningar; muraler och på duk, återfinns över hela världen.
Inspirerad av litteratur och film finns i hennes målningar ofta sagoväsen som för tankarna till fabler, där allmänmänskliga frågor gestaltas i ett köttigt måleri. Hon är engagerad i sociala frågor och driver bland annat projekt för barn och unga flickor i Buenos Aires favelor, där måleriet blir en väg ut ur fattigdomens begränsningar genom att låta andra dimensioner få liv. I en intervju med Widewalls sade hon ”I love painting bigger and bigger… My house walls are small and a few. It’s also a way of giving a present to the city and citizens to make waiting for the bus shorter”. Hon driver också en podd där hon diskuterar den offentliga konstens roll i resan mot mer socialt hållbara samhällen.
Milu Correch växte upp med en litteraturprofessor till mor, som gärna delade barnlitteraturens komplexitet med henne. Hon inspireras i sitt måleri därför också av barnlitteratur och -illustrationer som inte underskattar barn. Väggmålningen uppfördes i anslutning till stadsbiblioteket i kulturhuset Pigalle som ligger i stadsparken i Nässjö, en miljö som bär Astrid Lindgrens kulturarv.
Målningen föreställde tre lekande barn och här återfinns det djup och den komplexitet som Milu Correch själv inspirerats av ifrån barnens värld. Att verkets placering är på stadens rådhus adderar ett lager till, där barnens lek tar plats i den offentliga maktens rum.
I sina tjänster som konsthallschef respektive projektledare i Nässjö kommun startade Lennart och Kristina 2013 upp ett arbete med att förnya det kulturarv i form av väggmålningar från 1960-talet och framåt, som finns runt omkring i staden. Milu Correchs verk var en del av den beställningen Nässjö kommun gjorde utifrån det arbetet.
Projektet samarbetade med de lokala företagen ER Bil, Hotell Högland, Optimera, Reklamia och Skagert.